Coloana vertebrala este formata din articulatii, ligamente si discuri. Impreuna, formeaza o punte intre vertebre, sub care se gaseste radacina nervoasa. E suficient sa stim asta ca sa ne dam seama ca orice leziune pe care o sufera coloana duce la un dezechilibru care provoaca afectiuni in cascada.
Doctorul Vasile Druta, medic primar cu specializare in chirurgie si ortopedie-traumatologie si fondatorul clinicii Coloana Medicala, unde se fac tratamente nechirurgicale inovatoare pentru afectiuni precum hernia de disc, discopatia sau spondiloza, ne-a povestit care sunt afectiunile pe care putem sa le avem la nivelul coloanei: „cand vorbim de o afectiune a coloanei, poate fi vorba despre compresia propriu-zisa, este hernia de disc, este spasmul muscular, este inflamatia, este degradarea de microcirculatie.“
Somnul perturbat sau insuficient, cauza a durerilor
Cand nu dormim suficient, avem cosmaruri, atipim cu aerul conditionat sau televizorul pornite, musculatura noastra nu se relaxeaza suficient astfel incat sa se hidrateze amortizorul coloanei vertebrale - discurile vertebrale. Creierul anunta musculatura sa se contracte, ca sa fixeze coloana. De aici: primele dureri. Cum scapam de ele?
Elongatiile, modul eficient de rehidratare a discului intervertebral
„Putem sa vorbim de hidratarea discului intervertebral. Si o sa ne ajute elongatia sau decompresia“, explica dr. Vasile Druta. Decompresia este un stretching gentil al coloanei, care ajuta la eliminarea presiunii de pe discuri, aceste pernute cu gel dintre oasele coloanei.
„Marind spatiul asta intervertebral, din discul intervertebral, se formeaza ca un vacuum, ca un vid care accelereaza absorbtia apei din structura osoasa, din structura musculara, ca de acolo vine apa.“
Hidratarea si vindecarea discurilor afectate
Pe langa circulatia apei, decompresia favorizeaza si circulatia oxigenului si a fluidelor bogate in nutrienti; adica ajuta la vindecarea discurilor afectate sau chiar herniate. Se elibereaza, astfel presiunea de pe nervi si de pe restul structurilor din coloana care cauzeaza durerea.
„Discul intervertebral absoarbe apa de unde? Din structura osoasa, din muschi si din sange; daca avem muschii atrofiati, sarmanul disc nu are cum sa absoarba apa si atunci trebuie sa antrenam si musculatura!“
Dupa decompresie, pasul urmator este antrenarea musculaturii
Daca pentru decompresie este nevoie de un pat controlat de un computer cu ajutorul caruia doctorul personalizeaza tratamentul, pentru antrenarea musculaturii e nevoie de gimnastica asistata: „avem si un set de aparate care sunt speciale pentru corsetul muscular a coloanei vertebrale. Anume, pentru trainingul musculaurii profunde; ne calculeaza fiecare miscare, cum sa o faci, cu ce sa o faci, cu ce amplitudine ca sa antrenezi musculatura profunda, cea care stabilizeaza coloana. Ca sa avem o coloana stabila.“
„Imbatranim pentru ca nu mai facem miscare!“
Nu miscarile sunt vedeta acestor exercitii, ci mai degraba gradele, amplitudinea si forta, detalii pe care nu le regasim in salile de fitness de cartier. „Noi nu imbatranim si nu mai putem sa facem miscare. Imbatranim pentru ca nu mai facem miscare. Inainte, problemele de coloana apareau dupa 30-40 de ani, acum deja de la 14-15 ani vorbim de degradarea discului, de discopatii, chiar de hernii de disc“, adauga dr. Vasile Druta.
Care este cea mai relaxanta pozitie pentru coloana vertebrala?
Daca stai la birou toata ziua, e nevoie de un pic de miscare la fiecare 45 de minute. Daca slujba presupune munca fizica, ai nevoie de un repaos. Iar pozitia cowboy-ului este cea salvatoare: „Cowboy-ii, vacarii americani, vezi Doamne erau ei foarte smecheri, stateau in salonul lor, cu picioarele pe masa si cu spatele relaxat. Deci ei calareau toata ziua, discurile se tasau, musculatura obosea si atunci asta e una dintre cele mai bune pozitii pentru a-ti relaxa coloana vertebrala si pentru a-ti hidrata discurile.““