Despicaturii de palat i se pot asocia si alte malformatii ale craniului:
- Buza de iepure (forma arhaica, cu nuante peiorative)
Buzele fatului se formeaza intre saptamanile patru si sapte de sarcina iar daca tesutul care formeaza buza nu se uneste complet inainte de nastere, rezultatul este buza de iepure (cheiloschizis); cu alte cuvinte, buza prezinta o despicatura partiala sau care poate urca pana la nas sau creasta alveolara. Buza poate fi despicata atat la nivelul uneia dintre jumatati, cat si pe centrul ei (rar) sau chiar de ambele parti.
- Gura de lup (forma arhaica, cu nuante peiorative)
Gura de lup (cheilopalatoschizis), pe de alta parte, presupune atat despicatura buzei cat si a palatului iar cerul gurii comunica cu nasul. Aceasta malformatie congenitala cauzeaza probleme de alimentatie (bebelusul nu poate sa suga deoarece malformatia impiedica formarea unui vid), intarziere in dezvoltarea limbajului, dezvoltarea maxilofaciala si a dentitiei. Din aceasta cauza, este nevoie ca tratamentul sa urmeze un plan riguros.
Ce anume cauzeaza despicatura de buza si palat?
- cauza despicaturii de palat si de buza este inca necunoscuta, prin urmare aceste malformatii nu pot fi prevenite;
- oamenii de stiinta considera ca despicaturile rezulta dintr-o combinatie de factori genetici si de mediu;
- exista o sansa mai mare ca acest defect sa fie prezent daca exista un istoric familial de cheiloschizis sau palatoschizis; o ecografie fetala poate limita probabilitatile prin depistarea malformatiei incepand cu saptamanile 14-16 de sarcina (se poate, totodata, ca defectul sa nu poata fi observat sau chiar confundat cu o alta afectiune);
- medicamentele pe care mama le-a luat pe durata sarcinii pot influenta formarea despicaturii; poate fi vorba despre medicamente anticonvulsive, de tratare a acneei (care contin Accutane/ Roaccutane), sau metotrexat (un medicament folosit in tratarea cancerului, artritei, psoreazisului);
- fumatul pe durata sarcinii dubleaza sansele producerii acestor malformatii.
Ce trebuie sa stii despre despicatura de palat?
Palatul are rolul de a stabili o bariera intre portiunile nazale si orale ale tractului respirator. Despicatura de palat este o problema de natura chirurgicala, asadar nu exista terapii alternative pentru aceasta malformatie.
Pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor care sufera de despicatura de palat este nevoie de munca unei intregi echipe de doctori: ortodontisti, chirurgi oromaxilofaciali, chirurgi plasticieni, nutritionisti, logopezi, geneticieni, psihologi, pediatri, asistenti sociali. E recomandat sa verificati experienta echipei chirurgicale (minim 40-60 de cazuri inregistrate anual) si sa tineti cont ca o astfel de malformatie obliga la investirea intr-o relatie pe termen lung cu echipa medicala - evaluarea rezultatelor se incheie de abia atunci cand pacientul atinge maturitatea.
O complicatie comuna in cazul copiilor este functionarea deficitara a trompei lui Eustachio care duce la acumularea de lichid in urechea medie. Acest lucru favorizeaza suprainfectiile si poate duce chiar la pierderea auzului daca infantul nu este examinat trimestrial ORL si nu i se trateaza otitele.
Cum decurge operatia de corectare a despicaturii de buza si/sau palat?
Momentele tratamentului chirurgical se stabilesc in functie de tipul de despicatura si de starea de sanatate a bebelusului.
Prin operatia de corectare a despicaturii de buza se repozitioneaza pielea, muschii si tesuturile de legatura. Se intervine si asupra nasului la prima interventie, insa este posibil sa fie nevoie de mai multe operatii in decursului cresterii acestuia.
In cadrul operatiei de corectare a despicaturii de palat, muschii din partea din spate a palatului au nevoie sa fie repozitionati, astfel incat copilul sa poata invata a vorbi normal. De multe ori, din cauza complexitatii sale, planul de tratament pentru despicatura de palat se poate prelungi pana la maturitate. Interventiile sunt adaptate anatomiei fiecarui copil cu scopul de a minimaliza numarul de interventii si de a maximiza estetic si functional rezultatele.
Repararea unei despicaturi bilaterale a buzei
Atunci cand buza superioara prezinta doua despicaturi indreptate catre nari, pielea necesara reconstructiei exista doar ca nu este pozitionata corect si nu este imbinata in forma ideala. Prin interventia chirurgicala pielea, muschiul si cartilajul sunt repozitionate si aliniate corect. Dupa aproximativ un an de zile de la operatie, buza si nasul ar trebui sa fie intr-o pozitie relaxata. Cicatricile vor avea aspectul unor linii albe.
Corectarea narilor dupa o operatie de reconstructie a despicaturii bilaterale a buzei
Se intampla ca in cazul unei despicaturi bilaterale de buza sa existe un mic depozit de grasime in structura cartilaginoasa care separa nara stanga de cea dreapta. Acesta impiedica dezvoltarea in relief a narilor, dand aspect de aplatizare. De cele mai multe ori, chirurgii asteapta ca pacientul sa atinga adolescenta. Se intampla, insa, ca pana la acea varsta pielea sa nu mai fie usor de modelat iar forma nasului sa fie dificil de schimbat. Interventia consta in rotunjurea formei narilor. Aceasta are nu doar un efect estetic, ci si practic - copilul va respira mai bine ulterior. Cu cat se face mai curand aceasta interventie, cu atat se reduce necesitatea unor interventii ulterioare la adolescenta, cand dimesiunile nasului se modifica ca urmare a cresterii.
Operatia de reconstructie a despicaturii de palat
Corectarea chirurgicala a despicaturii de palat trebuie facuta pana la varsta de un an, inainte de dezvoltarea limbajului; se spune ca beneficiile unui val palatin intact in momentul in care copilul incepe sa pronunte cuvinte compenseaza neplacerea posibilelor complicatii cauzate de inchiderea prematura precum ocluzia (muscatura) dentara incrucisata.
Scopul reconstructiei despicaturii de palat este aceea de a separa cavitatea orala de cea nazala. Acest lucru va facilita pronuntia normala a sunetelor. Reconstructia ajuta si la dezvoltarea unei dentitii sanatoase si a structurii faciale.
Daca este prezenta si despicatura de buza, repararea acesteia va preceda palatoplastia.
Cum vor arata cicatricile?
Cicatricile postoperatorii pot fi rosii, supradenivelate, iar ele sunt vizibile aproximativ un an dupa interventie. Exista posibilitatea producerii retractiei cicatricei. Corectii ulterioare se pot face pe parcursul adolescentei.
Ce trebuie sa afli de la chirurgul plastician?
- daca este un candidat bun si daca asteptarile tale sunt realiste;
- ce tip de procedura se potriveste nevoilor sale;
- ce tip de anestezie propune;
- care sunt riscurile si complicatiile prognozate in cazul copilului; cum vor fi ele abordate;
- daca cicatricile vor fi vizibile, locul unde vor fi ele localizate si cat le va lua sa se vindece;
- cum trebuie sa pregatesti copilul pentru tratament;
- cat timp va dura recuperarea;
- ce optiuni ai daca rezultatul interventiei nu respecta termenii pe care i-ati discutat?
- cum arata rezultatele unor interventii similare anterioare din portofoliul doctorului plastician;
- ce instructiuni trebuie sa urmezi dupa tratament pentru optimizarea rezultatelor;
- care este investitia financiara totala.
Cum trebuie sa te pregatesti pentru procedura?
Un protocol comun de tratament functioneaza in felul urmator:
- in cazul nou-nascutilor: micutul este examinat, se pune diagnosticul, parintii sunt consiliati, se ofera instructiuni cu privire la hranirea bebelusului, se discuta despre un obturator palatal (daca este nevoie); se face o analiza genetica si se stabilesc particulatritatile disgnosticului; se calculeaza si riscul recurentei si se recomanda un protocol de prevenire a acesteia in cadrul familiei;
- varsta de 3 luni: se repara despicatura de buza (se plaseaza tuburi de ventilatie);
- varsta de 6 luni: interventie ortodontica prechirurgicala, daca este necesar; prima evaluare a fonetizarii;
- varsta de 9 luni - incepe terapia logopedica;
- varsta 9-12 luni - reparearea despicaturii palatului (plasarea unor tuburi de ventilatie, daca aceastea nu s-au folosit la operatia despicaturii de buza);
- intre varsta de 1-7 ani: tratament ortodontic;
- intre varsta de 6-9 ani: realizarea grefei alveolare, cu grefon osos recoltat din creasta iliaca sau din tibie;
- dupa varsta de 8 ani se continua tratamentul ortodontic si logopedic; ortodontistul va trebui sa monitorizeze dezvoltarea copilului pana la maturitate, aplicand procedee corectoare adaptate fiecarei etape in parte - pentru unii pacienti, tratamentul ortodontic poate fi necesar pana la 18-20 de ani.
Cum va decurge recuperarea?
Majoritatea copiilor se vindeca fara complicatii. Rezultatele estetice dupa vindecare depind de gradul de severitate al defectului. Se poate apela la o interventie suplimentara de corectare a cicatricei rezultate in urma operatiei. Problemele cu auzul sunt comune in cazul copiilor care au avut despicatura de buza sau palat. Testele trebuie sa inceapa de la o varsta frageda si sa fie repetate periodic. Se intampla ca pacientul sa aiba dificultati in vorbire post-operator. Acest lucru este cauzat de o problema musculara la nivelul palatului. Terapia logopedica poate fi de ajutor.