Care sunt cauzele aparitiei celulitei?
Etiologia celulitei cuprinde: transformarile hormonale, hiperinsuliniemia, hiperprolactinemia, hipoxia (lipsa oxigenului) tesutului adipos, circulatia precara, genetica etc.. Si obiceiurile alimentare sunt pe lista cauzelor aparitiei celulitei, ne mai vorbind de sendetarism, inamicul numarul unu al pielii. Dietele si ele tinute in exces duc la stres, astfel ca, desi pierzi din grasimea subcutanata, poti sa inrautatesti aparitia celulitei, pentru ca nu doar grasimea acumulata este cea vizibila.
Nici persoanele slabe nu sunt imune la aparitia celulitei. 90% din femei au macar un tip de celulita pe corp, deci in acest procent intra si persoanele slabe. Cel mai periculos hormon care influenteaza aparitia acesteia este estrogenul, pentru ca o agraveaza si produce schimbari in metabolismul tau.
Cand vorbim de aspectul inestetic pe care il are celulita, cu siguranta ne referim la cum arata pielea si cum o face aceasta pe femeie sa se simta. Ea se formeaza pe membrele superioare si inferioare, sani, regiunea pelvica si cel mai comun, pe zona soldurilor, feselor si abdomenului.
Exista 4 tipuri de celulita:
1. Non vizibila decat atunci cand pielea este ciupita
2. Non vizibila cand stai in picioare sau jos
3. Vizibila doar cand stai in picioare
4. Vizibila si atunci cand stai in picioare si atunci cand stai jos.
Ce tratamente non-chirugicale exista?
Exista o gama variata pentru tratarea aspectului de coaja de portocala. Sunt pe piata o gramada de creme care promit ca „reduc vizibil” celulita, insa acest lucru este aproape imposibil cu orice crema obisnuita.
Studiile au demonstrat ca o solutie modesta care poate ameliora aspectul inestetic al celulitei il reprezinta extractele de cafea, theophyllina si aminophyilina, iar anumite extracte din plante precum capsaicina, aplicate topic, pot oferi si ele un rezultat modic. De asemenea, retinoizii aplicati pentru o perioada mai lunga de timp pot duce la productia seminificanta de proteina epidermala, datorita cresterii presiunii oncotice, ducand la reducerea edemului. Acizii linoleici reduc invaginatia, sporesc productia de colagen si altereaza adipogeneza, in vreme ce alpha hidroxi acizi nu produc niciun efect la nivelul dermei, insa restructureaza eficient epiderma, astfel ca se poate obtine un efect cosmetic vizibil imbunatatit, insa nu si structural. Derivatii orali ai acidului linoleic si dacosahexaenoic au demonstrat o stimulare. Un studiu a relevat faptul ca 75% dintre femeile care au facut acest tratement oral au observat ca au scazut in talie cu aproximativ 3 cm, iar aspectul pielii afectate de celulita s-a imbunatatit dupa 60 de zile de la prima administrare.
Si sa nu uitam de ceaiul verde. Acesta contine polifenoli care ajuta la pierderea in greutate si a catorva cm din talie, datorita actiunii sale asupra lipazei gastrice si termogenezei.
Masajele sunt raspandite in intreaga lume si chiar sunt eficiente impotriva celulitei, mai ales acelea facute cu ajutorul unor sisteme cu multi platforme care realizeaza un masaj mecanic profund, primul aparut pe piata este sub numele de Endermologie. Acestea arata o imbunatatire a pielii cu pana la 30%, in doar 12 saptamani. Mecanismul de actiune al acestor sisteme mareste forta tensionala, intareste legaturile de colagen si elastina, sustine proliferarea keratinocitelor si diferentierea celulelor adipoase.