Aceasta procedura minim-invaziva poate trata, de asemenea, si semne ale imbatranirii precum riduri si pete ale imbatranirii. Datorita timpului redus de recuperare si putinelor efecte averse, este o procedura populara.
Esti un bun candidat pentru fotorejuvenare?
- daca vrei sa imbunatatesti aspectul pielii fara sa apelezi la bisturiu;
- daca ai rozacee, pete maronii sau cicatrici la nivelul pielii;
- daca vrei sa reduci marimea porilor, ridurile fine si sa imbunatatesti textura pielii;
- daca ai vergeturi;
- daca ai vene in forma de panza de paianjen.
Ce trebuie sa stii despre fotorejuvenare?
Cateodata, tratamentele complementare precum remodelarea pielii cu ajutorul laserului sau peelingul chimic pot da rezultate imbunatatite atunci cand se asociaza fotorejuvenarii. Exista, de asemenea, posibilitatea de a opta, pe langa fotorejuvenarea traditionala, la ELOS (sinergia electro-optica), care combina tehnologia IPL cu radiofrecventa de inalta intensitate.
Fotorejuvenarea cauzeaza un disconfort minim. Unii pacienti compara senzatia cu cea de plesnire a pielii cu o banda elastica.
Cum decurge fotorejuvenarea?
Fotorejuvenarea foloseste o tehnica unica cunoscuta sub numele de terapie cu lumina intens pulsata pentru a trata imperfectiunile pielii. Ceea ce face aceasta tehnologie este sa lumineze puternic diferite zone ale pielii. Pacientul poatra o masca de protectie pentru ochi si doctorul va folosi un dispozitiv cu o suprafata de sticla sau laser. Dispozitivul preseaza pe zonele problematice ale corpului, eliminand o lumina puternica care incalzeste colagenul de sub piele, incurajand corpul sa produca mai multa proteina de acest tip. Productia sporita de colagen poate umple liniile fine sau ridurile de pe fata, precum si unele cicatrici superficiale post acnee. Tehnologia IPL reduce si fenomenul de inrosire (prin vasodilatare) si decolorarea pielii.
Ce trebuie sa afli de la chirurgul estetician?
- daca esti un candidat bun si daca asteptarile tale sunt realiste;
- ce tip de procedura sau combinatie de proceduri iti recomanda;
- care sunt riscurile si complicatiile prognozate in cazul tau; cum vor fi ele abordate;
- daca exista posibilitatea de anesteziere;
- daca exista riscul formarii unor cicatrici, locul unde vor fi ele localizate si cat le va lua sa se vindece;
- cum trebuie sa te pregatesti pentru tratament;
- cat timp va dura recuperarea si cand te vei putea intoarce la activitatile tale obisnuite;
- ce optiuni ai daca rezultatul interventiei nu respecta termenii pe care i-ati discutat?
- cum arata rezultatele unor interventii similare anterioare din portofoliul doctorului estetician;
- ce instructiuni trebuie sa urmezi dupa tratament pentru optimizarea rezultatelor;
- care este investitia financiara totala.
Cum trebuie sa te pregatesti pentru procedura?
- nu mai fumezi cu cel putin sase saptamani inainte de operatie; asta va facilita o recuperare mai buna;
- eviti sa iei aspirina, anumite medicamente anti-inflamatorii si medicamente naturiste care pot creste riscul sangerarii;
- indiferent de tipul de procedura, hidratarea este foarte importanta si anterior dar si post-operatie pentru o recuperare sigura;
- oferi o hidratare buna pielii tale, o protejezi de razele solare cu crema cu factor de protectie 30 sau chiar mai mai mare;
- daca ai virusul herpes, va trebui sa iei medicamente care sa inhibe declansarea acestuia in ziua efectuarii proceduri;
- in ziua cu procedura este recomandat sa nu porti niciun fel de make-up sau produse de ingrijire a pielii;
- asigura-te ca ai pe cineva care sa te conduca acasa si sa stea cu tine in prima seara de dupa interventie.
Cum va decurge recuperarea?
- timp de patruzeci si opt de ore te vei simti ca dupa o arsura solara;
- se intampla, rar, sa se formeze niste pustule (basici) dupa procedura; acestea nu trebuie deranjate;
- vreme de aproximativ doua saptamani imperfectiunile pielii sunt mai proeminente; in cele din urma, acestea se estompeaza si iau un aspect mai deschis la culoare fata de momentul preoperator.
Cat dureaza rezultatele?
Durata rezultatelor fotorejuvenarii este strans legata de tipul de imperfectiuni care sunt tratate, precum si de suprafata care este tratata. Pentru tratamente simple IPL, este nevoie intre doua si sase sedinte programate la o distanta de patru saptamani.
Petele maronii, inrosirea pielii si venele in forma de panza de paianjen sunt estompate pentru o perioada mai lunga de timp. In orice caz, aceasta procedura nu impiedica pielea sa imbatraneasca, asa ca este posibil ca noi riduri si imperfectiuni sa apara cu timpul. De aceea, unii pacienti prefera sa repete terapia cu lumina pulsata la o durata de cativa ani.
Care sunt riscurile si complicatiile?
- hematoamele si seroamele (acumulari de sange sau fluid sub piele care vor trebui inlaturate);
- reactie adversa la anestezie;
- infectie, sangerare;
- modificari senzoriale;
- cicatrici;
- reactii alergice (la medicamentele sau materialele folosite in timpul operatiei);
- avarii produse structurilor subcutanate;
- rezultate nesatisfacatoare care pot necesita proceduri aditionale;
- majoritatea pacientilor vor avea senzatia de arsura a pielii dupa procedura si vor observa ca s-au format pustule si cruste; aceste simptome sunt normale si dispar dupa doar cateva zile; daca persista mai mult, contacteaza-ti chirurgul;
- foarte rar, pacientii vor observa sangerari, invinetire sau cicatrizare, dar aceste probleme apar doar daca sesiunile de tratament se fac la intervale prea scurte de timp sau daca se abuzeaza de tehnologia IPL;
- pacienti care au virusul herpes trebuie sa ia medicamente antivirale care sa inhibe declansarea acestuia in ziua efectuarii procedurii.
Proceduri similare
Persoanele care iau in considerarea fotorejuvenarea se mai gandesc si la peelingul chimic, dermabraziune, substantele de umplere, liftingul facial, chirurgia pleoapelor si liftingul sprancenelor.